Bakonyi rőzse

4 fő részére

Nehézség:

bonyolult

Beküldte:

hozzávalók

  • 0.5 kg pulykamell
  • fokhagyma
  • egy kis fej vöröshagyma
  • bors
  • piros arany
  • mustár
  • babérlevél
  • étolaj
  • hasábburgonya
  • egy kis üveg szeletelt gomba

Elkészítés

A pulykamellet megmossuk, lecsepegtetjük (konyhai papírral leitatjuk) majd mutatóujjnyi csíkokra vágjuk. Egy kevés olajból, a karikára vágott hagymából, a borsból és a mustárból pácolajat készítünk (magyarán: simán összekeverjük a fűszereket a hagymával az olajban) és egy fedeles tálban a pulykacsíkokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Jó, ha az ízesített pác mindenhol fedi a pulykát, de nem kell úsznia az olajban. Az étel készítésekor a hasábburgonyát megsütjük olajban. A gombát leszűrjük. Egy kevés olajon, enyhén sózva, picit borsozva megpároljuk. Használhatjuk a pácolajat is, de ekkor figyeljünk oda, hogy a hagyma meg ne égjen. Kb. 7-8 perc alatt lesz készen. A húst ekkor a gombára szedjük, s együtt még negyedórán keresztül óvatosan hempergetve sütjük. Egy kevés piros aranyat (a csípős az igazi) és kb. egy deci vizet még rátehetünk, hogy a hús a gőzben kiengedjen. A végén egy-két gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá.

Megjegyzés

Tálaláskor a tányér közepére lapátkanállal egy adag húst teszünk, majd a hasábburgonyát ráhalmozzuk, mintha tábortüzet akarnánk rakni. Lila hagyma karikákkal, paradicsomszeletekkel (meg ami van) díszítjük.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.