Bakonyi rőzse
4 fő részére
Nehézség:
bonyolult
hozzávalók
- 0.5 kg pulykamell
- fokhagyma
- egy kis fej vöröshagyma
- bors
- só
- piros arany
- mustár
- babérlevél
- étolaj
- hasábburgonya
- egy kis üveg szeletelt gomba
Elkészítés
A pulykamellet megmossuk, lecsepegtetjük (konyhai papírral leitatjuk) majd mutatóujjnyi csíkokra vágjuk. Egy kevés olajból, a karikára vágott hagymából, a borsból és a mustárból pácolajat készítünk (magyarán: simán összekeverjük a fűszereket a hagymával az olajban) és egy fedeles tálban a pulykacsíkokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Jó, ha az ízesített pác mindenhol fedi a pulykát, de nem kell úsznia az olajban. Az étel készítésekor a hasábburgonyát megsütjük olajban. A gombát leszűrjük. Egy kevés olajon, enyhén sózva, picit borsozva megpároljuk. Használhatjuk a pácolajat is, de ekkor figyeljünk oda, hogy a hagyma meg ne égjen. Kb. 7-8 perc alatt lesz készen. A húst ekkor a gombára szedjük, s együtt még negyedórán keresztül óvatosan hempergetve sütjük. Egy kevés piros aranyat (a csípős az igazi) és kb. egy deci vizet még rátehetünk, hogy a hús a gőzben kiengedjen. A végén egy-két gerezd zúzott fokhagymát teszünk rá.
Megjegyzés
Tálaláskor a tányér közepére lapátkanállal egy adag húst teszünk, majd a hasábburgonyát ráhalmozzuk, mintha tábortüzet akarnánk rakni. Lila hagyma karikákkal, paradicsomszeletekkel (meg ami van) díszítjük.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.